Uncategorized

Żywność ekologiczna – czym się wyróżnia?

owoce bio

W sklepach coraz częściej można spotkać całe działy, w których znajdują się produkty spożywcze ekologiczne.

Okazuje się bowiem, że konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, co kupują i jedzą. Wiedzą, że żywność przetworzona negatywnie wpływa na ich zdrowie i samopoczucie. Nic zatem dziwnego, że powszechne jest szukanie żywności naturalnej, pozbawionej konserwantów. 

Żywność ekologiczna jeszcze do niedawna nie była tak powszechnie dostępna. Zazwyczaj na produkty zdrowsze i lepszej jakości mogli pozwolić sobie tylko niektórzy konsumenci. Obecnie zdrowa żywność, pochodząca z certyfikowanych upraw ekologicznych coraz częściej trafia na nasze stoły. Jaka jest różnica pomiędzy żywnością z certyfikatem eko a zwyczajnymi produktami? W jaki sposób sprawdzić, czy wybrane produkty są ekologiczne? 

Certyfikat ekologiczny a produkty spożywcze 

Zmieniające się środowisko naturalne, a także działania, które negatywnie wpływają na proces produkcji żywności oraz nasze zdrowie, doprowadziły do wielu zmian na rynku międzynarodowym. Jedną z najważniejszych zmian jest wprowadzenie certyfikatów potwierdzających ekologiczne uprawy i produkcję żywności zgodną z normami dbania o środowisko. Z racji tego, że coraz więcej osób sięga po zdrowsze, ale jednocześnie bardziej eko i bio produkty, warto wiedzieć czym rzeczywiście jest certyfikat i w jaki sposób żywność ekologiczna różni się od tej tradycyjnej.

W branży rolno-spożywczej przyznawany jest Europejski Zielony Certyfikat oraz Zielony Certyfikat, który jest jednocześnie potwierdzeniem tego, że dany producent żywności spełnia wszystkie normy unijne związane z działaniem ekologicznym, a także zapewnieniu wysokiej jakości produktów spożywczych. Na opakowaniach żywności najbardziej charakterystycznym oznaczeniem jest zielony symbol Euroliścia. W praktyce oznacza to, że producent w trakcie uprawy stosuje jedynie nawozy naturalne oraz nie wykorzystuje do nawożenia substancji szkodliwych dla zdrowia konsumentów. 

Certyfikat ekologiczny świadczy o tym, że kupiony produkt jest wysokiej jakości, a jego proces produkcji i uprawy jest bezpieczny dla środowiska i zdrowia konsumenta. W takim produkcie nie znajdziemy GMO oraz szkodliwych konserwantów. 

Uprawa ekologiczna ? czym się różni od tradycyjnej 

Wiele osób zastanawia się zatem czym różni się uprawa ekologiczna od rolnictwa konwencjonalnego. W praktyce tradycyjne rolnictwo charakteryzuje się tym, że do uprawy wykorzystuje się wszelkiego rodzaju nawozy. Pestycydy i inne środki chemiczne, których podstawowym zadaniem jest ochrona plonu, a także jego przyspieszony wzrost, nie tylko negatywnie wpływają na wartości odżywcze produktu, ale przede wszystkim na glebę. 

Uprawa ekologiczna natomiast wykorzystuje zupełnie inne techniki, oparte na naturalnych sposobach podnoszenia jakości plonów. W uprawie nie stosuje się sztucznych i syntetycznych nawozów wpływających na ilość plonów. Zamiast tego stosowane są naturalne nawozy w postaci obornika oraz kompostownika. Osoby prowadzące gospodarstwo ekologiczne, aby użyźnić glebę wykorzystują płodozmian, dzięki któremu w ziemi zawsze znajdują się uprawy. 

Produkty ekologiczne pochodzenia zwierzęcego również wymagają odpowiedniej hodowli. W gospodarstwach ekologicznych zwierzęta karmione są paszą, w której nie znajdziemy żadnych konserwantów i dodatków wpływających na wzrost i wagę zwierzęcia. Zwierzęta hodowlane przebywają także w odpowiednich warunkach. W efekcie zarówno produkty odzwierzęce jak mleko, jaja czy mięso są wysokiej jakości. 

żywność bio

Kto powinien wybierać żywność ekologiczną? 

Kto właściwie powinien spożywać żywność ekologiczną? Okazuje się, że względu na wysoki poziom składników odżywczych z ekologicznych upraw, każdy powinien wybierać przede wszystkim żywność certyfikowaną. Wynika to nie tylko z faktu, że taka żywność jest uprawiana w poszanowaniu dla środowiska naturalnego, a zwierzęta żyją w godnych warunkach. Żywność ekologiczna to przede wszystkim większa ilość witamin i minerałów, które ze względu na wysoki procent suchej masy, są lepiej wchłaniane do organizmu. 

Eko żywność ma również większą wartość energetyczną i syci na dłużej. Dodatkowo nie jest ona przetworzona genetycznie ani w żaden inny sposób konserwowana. Osoby, które pragną dbać o swoje zdrowie, a także chcą utrzymać odpowiednią masę ciała, powinny sięgać po uprawy ekologiczne, a także produkty odzwierzęce pochodzące jedynie z certyfikowanych hodowli.

Sklep z żywnością ekologiczną z Wrocławia zapewnia produkty, które wyróżnia większa ilością witamin i minerałów, a także brakiem konserwantów, które mogą przyspieszyć rozwój chorób autoimmunologicznych oraz nowotworów.